gyumolcsbolt.hu
Gyümölcs, a természetes vitaminforrás


Hazai gyümölcsök

Alma

Az alma vagy almafa (Malus) a rózsavirágúak (Rosales) rendjébe és a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó nemzetség.

Az almafa termése gömbölyded, két végén bemélyedés található. A felső mélyedésből ered a rövid kocsány, ezzel csüng a fán. A másik mélyedés öt apró, elszáradt csészelevelet rejt.

Az alma viaszos héja a jóízű gyümölcshúst veszi körül. Ezen belül öt hártyás rekeszben ülnek a magvak. Az ilyen termést nevezzük almatermésne

alma

- Az almában háromszáznál több értékes anyag szunnyad. Pektintartalma növeli az alma értékét. Ez a rostanyag a gyomorban megduzzad, semlegesíti a méreganyagokat, és csökkenti a koleszterinszintet. Kiváló háziszer hasmenés ellen.

- "An apple a days keeps the doctor away" -vagyis-"Naponta egy alma az orvost távol tartja"

- Reggel éhgyomorra fogyasztva felpezsdíti a testnedveket. Este fogyasztva megnyugtat és zavartalan álmot biztosít.

- Az alma értékes tápanyagai közvetlenül a héja alatt rejtőznek.

Cseresznye

A cseresznye (Prunus subg. Cerasus) a rózsafélék (Rosaceae) közé tartozó Prunus nemzetség alnemzetsége. Cseresznye néven leggyakrabban a vadcseresznyefát (Prunus avium), illetve annak valamely termesztett változatát, vagy annak csonthéjas gyümölcsét értik. Az alnemzetséget az különbözteti meg a Prunus nemzetség többi képviselőjétől, hogy virágai nem magánosan állnak, hanem 2–5 tagú csomókba tömörülnek, sima héjú termésén pedig csak igen sekély barázda található, vagy semmilyen.

Képviselőik az északi félgömb mérsékelt égövi területein őshonosak: két fajuk Amerikában, három Európában, a többi Ázsiában.

cseresznye

-Főleg a sötét színű fajták nagyon egészségesek.

-Káliumban, kálciumban, vasban és kovasavban gazdag

-Csökkenti a húgysavszintet

-A meggy is tisztító hatású növényi savakat tartalmaz. Belülről fertőtlenít és serkenti a mirigyek mőködését.

Eper

A szamóca (Fragaria) a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó nemzetség neve, valamint a vadon termő fajok gyümölcsének elnevezése. Magyarországon a nemzetségnek 3 faja őshonos, ezeket gyakran a gyümölcséért termesztett Fragaria X ananassa illetve Fragaria virginiana fajoktól való megkülönböztetés végett erdei szamócának nevezik. A termesztett fajokat általában epernek, vagy földiepernek nevezik. Botanikailag az eper és a szamóca két különböző növény. Az eper (Morus) kétféle fán termő gyümölcs, a Morus alba – fehér eperfa és a Morus nigra – fekete eperfa, melyeknek a fáját is eperfának nevezzük. Magyarországon nem honos több fajtája is van.

A szamóca gyümölcse valójában nem termés. Az apró aszmagtermések az elhúsosodott vacok (a virág kocsányának megvastagodott csúcsa) felszínén, vagy abba kissé besüllyedve találhatók. A sziromlevelek fehérek, számuk 5. A levelek hármasan összetettek. Lágyszárúak, gyakran szaporodnak vegetatív úton messze kúszó és legyökerező indák segítségével.

eper

-A bogyók királynője.

-Több mint 300 olyan anyagot tartalmaz, amelyek kedvezően hatnak az egészségre

-C-vitamin tartalma meghaladja a citromét és a narancsét: 100 gramm eper fedezi az ajánlott napi C-vitamin bevitelt. Immunerősítő.

-Kevés kalóriát tartalmaz: 100 grammonként 37 kcal. Magas víztartalmú gyümölcs, ezért kiváló vizelethajtó.
-Szabályozza a máj működésést, tisztítja az epehólyagot.

-Az arcbőrre kenve szépít.

Őszibarack

A magyar nyelvben „őszibarack” néven említjük összes termesztett és magról kelt változatát, de a kényesebb, általában késői külföldi fajták „francia barack” néven is ismertek. Voltaképpen mindkét elnevezés helytelen, mert nem „őszi”, hiszen a fajtától függően nyár közepétől érik, és nem is „francia”, mert a jelenleg is termesztett fajták nagyon sok országból: Olaszországból, Oroszországból, Kínából, az USA tagállamaiból (Illinois, Texas) és Kanadából) származnak.

Helyes elnevezése csak a barack lenne, ami azért okoz némi bonyodalmat, mert a kajszibarackot is értjük rajta. A sima héjú (nem molyhos) őszibarackot nektarin névvel különböztetjük meg, de nagyon sokan használják a "kopasz barack" elnevezést is.

őszibarack

Őshazájának régebben Perzsiát tartották, ami a latin növénytani elnevezésében (malum persicum) is kifejezésre jut. A kutatások ezt nem bizonyították, mivel a kínai irodalomban már i.e. több száz évvel, több helyen is említi, ezért feltételezhető, hogy innen származik. Európai elterjedésének forrása Itália, majd Franciaország, ahol a kedvező életkörülmények és tenyésztési feltételek miatt, nem csak termesztik, de fajtáinak szaporítása is fellendült. Oliver De Serres 1604-ben megjelent kertészetről szóló munkájában (Théatre d’Agriculture), már 12 fajtát ír le.

Az őszibarack-termesztés fellendülésére jellemző, hogy a kereszténység terjesztésével párhuzamosan terjedt el Európa többi országában, mivel a legügyesebb termesztők a szerzetesek voltak. A kolostorok kertjeiben nagy gonddal nevelték, és valószínűleg szaporították is az őszibarackot. Franciaországban keletkeztek az első faiskolák is, 1628-ban már 27 fajtát, 1667-re pedig már 38 fajtáról tesznek említést. Innen terjedt el Belgiumba, Hollandiába, Németországba, de Angliába is.

 

 

Forrás:
http://hu.wikipedia.org/wiki/
http://oszanna.mindenkilapja.hu/html/18064903/render/gyumolcs

<< Vissza
Ajánlott
Oldalak
alma ananász banán eper gránátalma gyümölcs gyümölcsök körte vitamin
SMTP.hu
DOMAIN NAGYKER - DOMAINEK KERESKEDELMÉVEL FOGLALKOZÓ KIKÖTŐ
Bérlet
Vásárlás
Hirdetnék